2009-10-29 16:17:11• hírek • Parajdi Andrea

Nincs elég pénze a városnak

„Hiba" csúszott az év elején jóváhagyott költségvetésbe, ugyanis az akkor kiszámított jövedelemhez képest körülbelül 2-2,5 millió lejjel kevesebb érkezett be a kasszába. A város csak úgy tudja kiegészíteni a hiányt, ha olyan pénzeket vág le, amelyeknek bár megvolt az eredeti helyük, még nem kerültek felhasználásra.

Úgy tűnik bárhogyan is húzzuk, az idei év költségvetése sehogyan sem fedezi a kiadásokat.  Ahhoz, hogy a város ne maradjon fizetésképtelen több előre elfogadott, bár még fel nem használt tételt is le kellett vágni a 2009-es költségvetésből, hogy a kiesett jövedelemhiányt pótolni tudják. Szatmárnémeti helyi tanácsa október 29-én, csütörtökön elfogadta a módosításokat.

A költségvetés „tologatás" legfontosabb része, hogy több mint 1 millió lejt az útfelújításra szánt fejezetből vágtak le. Ilyés Gyula polgármester elmondta év elején tervbe vették, hogy idén újraaszfaltozzák és rendbe teszik a Decebal híd melletti Romana teret, felújítanak több járdát, illetve, hogy tavasszal a Henry Coanda utat egészen a Batizi útig modernizálják, azonban most az ezekre félretett pénzt más, a működéshez szükséges költségekre fogják fordítani.

Nem csak az útfelújítás bánja, hogy 2-2,5 millió lejes kiesése van az idei év büdzséjének ugyanis emellett még azt a 300 ezer lejes fejezetet is levágták, amelyet különböző kulturális események finanszírozására szántak. Továbbá 100 ezer lejt szociális kiadásokból, 30 ezer lejt a Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségétől, illetve 50 ezer lejt zöldövezetek karbantartására szánt fejezetekből is elvontak.

Ami pozitívum, hogy a város hiteleinek részlettörlesztésére szánt összegekből a kamatcsökkenések miatt megmaradt egy bizonyos rész, s mivel a város végül elállt attól a szándékától is, hogy idén újabb 2 millió eurót kölcsönöz, így a hitelekre szánt tételből összesen 900 ezer lejt megtakaríthatott.

-Nem akarjuk a következő évet adóssággal indítani, de csak úgy tudjuk ezt megoldani ha azokat a pénzeket megvonjuk, amelyeket bár elkülönítettünk de még nem lettek felhasználva és nem is olyan sürgető kiadások - mondta Ilyés Gyula, polgármester, aki azt is kihangsúlyozta, hogy novembertől napi rendszersséggel követik a város bevételeit, s amennyiben a vártnál nagyobb lesz a jövedelemkiesés más területekre szánt pénzösszegeket is megbolygatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: